Inspiratie opdoen

Laat u inspireren in uw keuzes en wensen. Hieronder wat voorbeelden van: uitvaartkisten, rituelen, vervoer, bloemen, muziek, sprekers en locaties.

Verbonden met de natuur. Een kist van ruwe planken, met binnenin houtkrullen en mos. Meer inspiratie bij: Natuurkist (Heelweg).

De opbaarplank. De overledene ligt in een wikkeldoek. De koeling kan ook door gras of mos. Hier een voorbeeld van Uitvaartwade (Duiven).

Een uitvaartkist is niet altijd van hout. Bekijk eens een mand van riet, wilgenteen, of bamboe. Meer inspiratie bij: Tomba (Gendringen).

Veel mogelijk, van spijkerstof tot gehaakt. Deze is bekleed met een persoonlijke printstof (Zavadi by Akidia). Meer inspiratie: www.zavadi.nl

Rituelen tijdens de plechtigheid: kaarsen aansteken, een bloem leggen. Het is intens. Ook een mooi gebaar door de (klein)kinderen.

Persoonlijke voorwerpen rondom de kist, het weerspiegelt de hobby, de interesse, de liefde. Het is zoals de dierbare was.

Ritueel bij binnenkomst of bij de laatste groet. Iedereen legt een schelp of steen op de deksel, rondom de lievelingsbloem.

De kinderen betrekken bij het afscheid. De kist persoonlijk maken met schilderwerk, tekeningen, plaksels. Intens omgaan met rouw.

De overledene ging jaarlijks op vakantie in deze camper. Wat is er dan mooier dan hem over te brengen in zijn eigen lievelingsauto.

Met de loopkoets de dierbare samen begeleiden naar de laatste rustplaats. Deze loopkoets komt van Arkadya Uitvaartzorg (Gameren).

Tot het einde bij elkaar. Nabestaanden rijden met hun dierbare mee in de uitvaartbus. Voor mogelijkheden: Van de Poel (Deventer).

Leven en werk weerspiegelt in de keuze voor vervoer. Een truck met een frame. Ook voor trekker of platte wagen. Zie: Rouwtruckframe (Harkema).

Een krans, klein boeket, of kistbedekkend. En de persoonlijke voorwerpen erin maken het uniek. Kijk eens bij: Oennio Bloemenwensen (Haarlo).

Een enkele bloem,de kleur, de vorm. Het zijn symbolen. Overleg maar eens met de bloemist. Dit is gemaakt door: Bloemuniek (Borculo).

Een pianist, een zanger, of duo zoals Carlijn en Eelco. Op praktisch iedere locatie mogelijk. Live muziek raakt. Foto van: Mensenmensfotografie (Haarlo).

Een uitvaartspreker vertelt het levensverhaal; kan ook de plechtigheid vormgeven. Enkelen: Margreet Jansen (foto), Erna Rouhof (spreekster in dialect), Margriet te Morsche.

Condoleren, vaak met een boek of een digitaal register. Je kunt ook een persoonlijke tekst schrijven op een steen, los kaartje, of op een hartje aan de condoleanceboom.

Niet meer weg te denken, de digitale kennisgeving van overlijden. De rouwkaart opmaken en ook op sociale media plaatsen, inclusief condoleanceregister.

Natuurbegraven. Een plek vol rust voor altijd. Natuurlijk herdenken. Foto: de plechtigheid op natuurbegraafplaats Heidepol (Arnhem).

Een plechtigheid kan dichtbij, persoonlijk en intiem. Bijvoorbeeld op de Deel van de boerderij, of de kapschuur. De overledene tot op het laatst thuis.

Bijna iedere locatie is denkbaar voor plechtigheid en/of condoleance: een molen, sportkantine, clubhuis, een oranjerie (foto: Oranjerie Ruurlo).